Info: Ruotsiin muuttamisen ABC

Kerään tälle sivulle Tukholmaan ja Ruotsiin muuttamista helpottamaan muutamia asioita mitä olen tehnyt.

1 - Yhteinen päätös

Tilaisuuden tullessa innostuin ajatuksesta valtavasti. Meillä tätä oli jo odotettu jonkin aikaa. Siis ulkomaille muuttoa työn perässä. Mahdollisuus kokea maailmaa hiukan eri tavalla kuin tutussa Suomessa. Kaikkein tärkeintä oli varmistaa, että muutto sopii perheelle. Vihreän valon tullessa voitiin laittaa asioita sitten eteenpäin.
2 - Löydä asunto
Aloitin etsimisen Suomesta käsin. Tsekkasin muun muassa maksullisen Bostad Direktin, paikallisen Tori.fin eli Blocketin ja eri asunnonvälitystoimistoja kuten Quality Living ja Bostads Tjänst. Kävin mahdollisuuden tullen paikan päällä katsomassa asuntoja. Asunto löytyi lopulta Bostad Direktin kautta yksityiseltä vuokranantajalta. Meillä kävi tuuri, että asunnon vuokraaja on myös asunnon omistaja.
3 - Vuokrasopimuksen teko
Vuokrasopimusta tehdessä maksettiin heti takuuvuokra, joka oli parin kuukauden vuokra. En missään nimessä aikonut maksaa takuuvuokraa ennen kuin nimet oli sopparissa. Suosittelen samaa muillekin.
4 - Pakkaa kamat
Tämä ehkä kaikkein tympein vaihe. Meillä valitettavasti (kjehheh) kävi niin, että Anu pakkasi aikalailla kaikki. Astiat ja purnukat laatikoihin ja vaatteet säkkeihin.
5 - Muutosta ilmoittaminen
Nyt tarkoitan ilmoittamisella muutakin kuin viestiä kaverille, että se muuttopäivä lähestyy. Ilmoitus oli helppo tehdä suoraan Postin sivuilta postille ja maistraattiin. Ruotsiin posti kääntyy ilmaiseksi kuukauden ajaksi (23,60 euroa ensimmäinen vuosi).
6 - Ruotsiin muutto
Kyselin eri muuttofirmoilta tarjouksia muutosta Oulusta Tukholmaan. Hinnat vaihtelivat suuresti noin kolmesta aina yhdeksään tuhanteen (!) euroa. Kovat hinnat helpottivat suuresti päätöstä lähteä itse ajelemaan kohti Tukholmaa. Muuttokaveriksi sain Jannen ja Jukan. Oli huikea road trip. Suosittelen kokeilemaan tätä vaihtoehtoa tilaisuuden tullessa!
 7 - Ensimmäisenä numeroa hakemaan
Ihan ensimmäisenä menin Skatteverketiin hakemaan henkilönumeroa eli personnummeria. Sitä tarvitsee kaikkeen, joten pankkitilin avaaminen tai SL Access -kortin eli paikallisen Koskilinjojen kortin lataaminen internetissä ei onnistu ilman sitä. Skatteverketissä sanottiin tämän vievän noin 4-6 viikkoa. Sain numeron kuitenkin jo samalla viikolla!
 8 - ID-kortti helpottaa elämää
Samasta paikasta haettiin ID-kortti kuin henkilönumerokin. Sisäänkäynti oli vain rakennuksen Medborgarplatsin puoleisessa päässä. Se oli selkeästi merkitty ID-kort -merkein. Korttia haettaessa tuli olla maksettuna 400 kruunua Skatteverketin tilille, se tuli näkyä heidän tilillään ja mukana tuli olla kuitti maksutapahtumasta sekä passi. Korttia haettaessa käytiin parilla luukulla, joista jälkimmäisellä myös minun pituuteni mitattiin ja minusta otettiin kuva korttia varten. Parin viikon kuluttua lähetettiin kotiin kirje, jossa pyydettiin hakemaan valmis kortti Skatteverketistä.
9 - Pankkitiliin vaadittiin ID-kortti
ID-kortti vaadittiin pankkitilin avaamiseen. Lisäksi otin mukaan työnantajalta kirjallisen todistuksen työsuhteesta. Esimerkiksi työsopimus käy hyvin, minulla oli kuitenkin hiukan sovellettu versio siitä. Marssin siis pankkiin, sanoin haluavani avata tilin ja kas kummaa tämä ei onnistunutkaan pankissa (Danske Bank). Niinpä menin kotimme lähellä sijaitsevaan pankkiin ja avasin tilin sinne. Pankkitili oli samantien käytettävissä ja aloin jo odottamaan ensimmäisen palkan tippumista tilille.

Päivitän ABC:tä sitä mukaa kuin lisää omakohtaista kerrottavaa tähän löytyy.


2 kommenttia:

  1. Osasitko lähtiessäsi kieltä kuinka hyvin?

    VastaaPoista
  2. Hei,
    saiko id-kortin samalla kerralla kun haki henkilönumeroa vai pitikö odottaa että ensiksi oli henkilönumero?

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!